Biografia

Jugendlich-dramaattinen sopraano Irja Auroora on saanut kiitosta kriitikoilta äänensä väreistä ja musiikillisesta tulkinnastaan ensikonsertistaan lähtien. Hän on syntynyt Pohjois-Suomessa, missä hän ensin opiskeli pianonsoittoa. Lauluopinnot hän aloitti 16-vuotiaana Turun konservatoriossa.

Jo teini-ikäisenä hän osallistui Turussa laulukilpailuihin päässen voittajana edustamaan Turkua Bergenin pohjoismaisiin laulukilpailuihin, missä saavutti jaetun toisen palkintosijan. Lappeenrannan laulukilpailuihin hän osallistui 19-vuotiaana voittaen naisten sarjan toisen palkintosijan.

Ennen opintojaan Wienin Musiikkiyliopistossa (Universität für Musik und darstellende Kunst) Irja Auroora piti menestyksekkään ensikonsertin Helsingissä.

Hän suoritti Wienin Musiikkiyliopistossa diplomit aineissa ooppera, Lied ja oratorio Suomen opetusministeriön hänelle kahtena peräkkäisenä vuonna myöntämien 1-vuotisapurahojen turvin. Lauluopintojaan hän on täydentänyt Jolanda di Maria Petriksen, Maria Sandulescon, Vera Roszan ja Hildegund Lohmannin johdolla. Liedopintoja hänellä on ollut Anton Dermotan ja Lore Fischerin opastuksella. Lisäksi hän on opiskellut italialaista oopperarepertuaaria Maestro Luigi Riccin johdolla Roomassa.

Itävallan televisiossa Irja Auroora esiteltiin Heinz Fischer-Karwinin ohjelmassa ”IHR AUFTRITT, BITTE”. Hän lauloi Wienissä niin ikään Schönbrunnin Schlossteatterissa opintojensa päätteeksi Luisan roolin Verdin oopperassa LUISA MILLER. Suomen Yleisradiolle hän nauhoitti Fiordiligin roolin Mozartin oopperassa COSI FAN TUTTE (muissa rooleissa mm. Jorma Hynninen ja Kim Borg).

Irja Auroora teki oopperadebyyttinsä 22-vuotiaana Mikaelan roolissa Suomen Kansallisoopperan CARMEN-produktiossa Helsingin oopperajuhlilla, muissa rooleissa mm. Mignon Dunn ja Sandor Konya. Tämän jälkeen hänet kiinnitettiin vakituiseen kiinnitykseen Saksaan Staatstheater Darmstadt´in oopperaan, missä hän lauloi mm. Fiordiligin Mozartin oopperassa COSI FAN TUTTE ja Marenkan Smetanan oopperassa MYYTY MORSIAN. Darmstadtin jälkeen hän oli pitkään kiinnitettynä Theater der Freien Hansestadt Bremenin ooppera-ensembleen laulaen siellä mm. Mozartin rooleja, kuten esimerkiksi DON GIOVANNIN Donna-Annan ja FIGARON Kreivittären roolit, lisäksi mm. Verdin IL TROVATOREN Leonoran ja DON CARLOKSEN Elisabettan roolit, Wagnerin TANNHÄUSERIN Elisabethin, Janáčekin KATJA KABANOVAN Katjan sekä Puccinin, Giordanon ja eräiden muiden säveltäjien oopperarooleja. Bremenin Festliche Opernabende -juhlilla hän on esiintynyt TROVATOREN Leonoran roolissa, muissa rooleissa mm. Fiorenza Cossotto ja Juan Lloveras.

Bayreuthin Ring des Niebelungen-sarjan 100-vuotisjuhlilla hän lauloi Gutrunen roolin JUMALTEN TUHOSSA Patrice Chéreaun ohjauksessa kapellimestarinaan Pierre Boulez.
Bayreuthin Wagner-juhlaviikoilla Auroora lauloi myös Ortlinden VALKYYRIASSA ja Erste Blumenmädchen PARSIFALISSA ohjaajanaan Wolfgang Wagner ja kapellimestarinaan Horst Stein.

Suomen Kansallisoopperan kutsumana vierailijana Auroora on laulanut Tatjanan roolin Tshaikovskin oopperassa EUGEN ONEGIN (1984) sekä Annan roolin Sallisen oopperassa RATSUMIES (1987). Hän on laulanut niin ikään Dortmundin, Wiesbadenin, St. Gallenin (Sveitsi), Saarbrückenin ja eräiden muiden keski-eurooppalaisten kaupunkien oopperataloissa esiintyen vierailijana mm. Gutrunen roolissa sekä Straussin ARABELLAN nimiroolissa.

Irja Aurooralla on ollut huomattavia konserttiesiintymisiä orkestereiden solistina, mm. Salzburgin Juhlaviikoilla Wienin ORF Radio-sinfoniaorkesterin solistina Honeggerin teoksessa JEANNE d´ARC kapellimestari Gerd Albrechtin johdolla. Konserttiesiintymisiä on ollut lisäksi Stuttgartissa Ludwigsburgin Schlossfestspiele-juhlilla ja Pariisissa Saint-Denis’n juhlaviikoilla sekä muualla Keski-Euroopassa mm. Beethovenin MISSA SOLEMNIKSEN ja Brittenin WAR REQUIEMIN solistina. Helsingissä hän on laulanut Radion sinfoniaorkesterin ja Helsingin kaupunginorkesterin solistina mm. teoksissa Verdin REQUIEM, Klamin PSALMUS, Mahlerin 4. SINFONIA, Góreckin MATER MEA ja Merikannon ELINAN SURMA. Orkesterikonsertteja on ollut myös Turun filharmonisen orkesterin sekä Kuopion ja Oulun sinfoniaorkestereiden solistina.

Auroora on laulanut monien tunnettujen kapellimestarien, kuten esimerkiksi Pierre Boulez’n, Horst Steinin, Marek Janowskyn, Gerd Albrechtin, Wolfgang Gönnenweinin, Christof Perickin, Paavo Berglundin, Leif Segerstamin, Okko Kamun, Osmo Vänskän, Ulf Söderblomin, Eri Klasin, Erich Bergelin ja Sergiu Comissionan johdolla.

Irja Auroora on tunnustettu Liedlaulaja. Liedlevytyksiä hän on tehnyt Fugalle (ENCHANTMENT OF SINGING, 2004) ja Fg-Naxokselle (Soolo-CD, 1991) pianisti Ilkka Paanasen säestyksellä.
Suuresti arvostettu Liedpianisti Pentti Koskimies oli hänen säestäjänsä laulajattaren ensikonsertista lähtien.
Auroora on laulanut Liedkonsertteja Helsingin juhlaviikoilla ja Turun Juhlaviikoilla, Helsingissä sekä muualla Suomessa. Live- studiokonsertteja Irja Auroora on laulanut Saksassa (mm. Bartokin lauluja) ja Suomessa.
Lisäksi hän on laulanut runsaasti äänityksiä Suomen Yleisradiolle ja myös mm. Ruotsin Riksradiolle Tukholmassa.