Biografia

Irja Auroora on syntynyt Pohjois-Pohjanmaalla, missä hän ensin opiskeli pianonsoittoa. Lauluopinnot hän aloitti 16-vuotiaana Turun konservatoriossa.

Jo teini-ikäisenä hän osallistui Turussa laulukilpailuihin päässen voittajana edustamaan Turkua Bergenin pohjoismaisiin laulukilpailuihin, missä saavutti jaetun toisen palkintosijan. Lappeenrannan laulukilpailuihin hän osallistui 19-vuotiaana voittaen naisten sarjan toisen palkintosijan.

Ennen opintojaan Wienin Musiikkiyliopistossa (Universität für Musik und darstellende Kunst) Irja Auroora piti menestyksekkään ensikonsertin Helsingissä.

Hän suoritti Wienin Musiikkiyliopistossa diplomit aineissa ooppera, Lied ja oratorio Suomen opetusministeriön hänelle kahtena peräkkäisenä vuonna myöntämien 1-vuotisapurahojen turvin. Lauluopintojaan hän on täydentänyt Jolanda di Maria Petriksen, Maria Sandulescon, Vera Roszan ja Hildegund Lohmannin johdolla. Liedopintoja hänellä on ollut Anton Dermotan ja Lore Fischerin opastuksella. Lisäksi hän on opiskellut italialaista oopperarepertuaaria Maestro Luigi Riccin johdolla Roomassa.

Wienin Schönbrunnin Schlossteatterissa Irja Auroora esiintyi Luisan roolissa Verdin oopperassa LUISA MILLER ja Itävallan televisiossa Heinz Fischer-Karwinin ohjelmassa ”IHR AUFTRITT, BITTE”. Suomen Yleisradiolle hän nauhoitti Fiordiligin roolin Mozartin oopperassa COSI FAN TUTTE (muissa rooleissa mm. Jorma Hynninen ja Kim Borg).

Irja Auroora teki oopperadebyyttinsä 22-vuotiaana Micaëlan roolissa Suomen Kansallisoopperan CARMEN-produktiossa Helsingin oopperajuhlaviikolla, muissa rooleissa mm. Mignon Dunn ja Sandor Konya. Tämän jälkeen hänet kiinnitettiin vakituiseen kiinnitykseen Saksaan Staatstheater Darmstadt´in oopperaan, missä hän lauloi mm. Fiordiligin (COSI FAN TUTTE) ja Marenkan (MYYTY MORSIAN) roolit. Darmstadtin jälkeen hän oli pitkään kiinnitettynä Bremenin Theater der Freien Hansestadt Bremenin ooppera-ensembleen laulaen siellä monia Mozartin oopperoiden rooleja (mm. Donna-Anna) sekä Verdin (mm. Elisabetta di Carlo), Puccinin (mm. Butterfly), Giordanon (Maddalena), Wagnerin (mm. Elisabeth), Janáčekin (Katja) ja eräiden muiden säveltäjien oopperarooleja. Bremenin Festliche Opernabende -juhlilla hän on esiintynyt TROVATOREN Leonoran roolissa, muissa rooleissa mm. Fiorenza Cossotto ja Juan Lloveras.

Bayreuthin Wagner-juhlaviikoilla Auroora on laulanut Ortlinden VALKYYRIASSA ja Kukkaistytön PARSIFALISSA ohjaajanaan Wolfgang Wagner ja kapellimestarinaan Horst Stein. RING DES NIEBELUNGEN-sarjan 100-vuotisjuhlilla hän lauloi Gutrunen roolin JUMALTEN TUHOSSA Patrice Chéreaun ohjauksessa kapellimestarinaan Pierre Boulez. Suomen Kansallisoopperan kutsumana vierailijana hän on laulanut Tatjanan roolin Tshaikovskin oopperassa EUGEN ONEGIN (1984) sekä Annan roolin Sallisen oopperassa RATSUMIES (1987). Hän on laulanut niin ikään Wiesbadenin, St. Gallenin (Sveitsi), Saarbrückenin, Dortmundin ja eräiden muiden keski-eurooppalaisten kaupunkien oopperataloissa esiintyen vierailijana mm. Gutrunen roolissa sekä Straussin ARABELLAN nimiroolissa.

Irja Aurooralla on ollut huomattavia konserttiesiintymisiä orkestereiden solistina, mm. Salzburgin Juhlaviikoilla Wienin ORF Radio-sinfoniaorkesterin solistina kapellimestari Gerd Albrechtin johdolla. Konserttiesiintymisiä on ollut lisäksi Stuttgartissa Ludwigsburgin Schlossfestspiele-juhlilla ja Pariisissa Saint-Denis’n juhlaviikoilla sekä muualla Keski-Euroopassa mm. Beethovenin MISSA SOLEMNIKSEN ja Brittenin WAR REQUIEMIN solistina. Helsingissä hän on laulanut Radion sinfoniaorkesterin ja Helsingin kaupunginorkesterin solistina mm. teoksissa Verdin REQUIEM, Klamin PSALMUS, Mahlerin 4. SINFONIA, Góreckin MATER MEA ja Merikannon ELINAN SURMA. Orkesterikonsertteja on ollut myös Turun filharmonisen orkesterin sekä Kuopion ja Oulun sinfoniaorkestereiden solistina.

Auroora on laulanut monien tunnettujen kapellimestarien, kuten esimerkiksi Pierre Boulez’n, Horst Steinin, Marek Janowskyn, Gerd Albrechtin, Wolfgang Gönnenweinin, Christof Perickin, Paavo Berglundin, Leif Segerstamin, Okko Kamun, Osmo Vänskän, Ulf Söderblomin, Eri Klasin, Erich Bergelin ja Sergiu Comissionan johdolla.

Irja Auroora on tunnustettu Liedlaulaja. Helsingin juhlaviikoilla Auroora on esiintynyt Liedresitaalein pianisti Gustav Djupsjöbackan kanssa ja Turun Juhlaviikoilla mm. pianisti Eero Heinosen kanssa. Konsertteja ja levytyksiä on ollut pianisti Ilkka Paanasen kanssa.

Aurooran ensikonsertin säestäjä oli pianisti Pentti Koskimies, joka oli hänen Liedpartnerinsa monissa konserteissa ja lukuisissa radionauhoituksissa aina kuolemaansa asti.                                     

Live studiokonsertteja Auroora on laulanut Saksassa (mm. Bartokin lauluja) ja Suomessa. TV-esiintymisiä on ollut Suomen, Itävallan ja Saksan televisiossa. Lisäksi Auroora on laulanut runsaasti äänityksiä Suomen Yleisradiolle ja myös mm. Ruotsin Riksradiolle Tuholmassa.

Liedlevytyksiä hän on tehnyt Fugalle (2004) ja Fg-Naxoselle (1991).